Italianvinttikoira

FCI roturyhmä: 10, vinttikoirat

Rotujärjestö: Suomen Vinttikoiraliitto ry

Rotuyhdistys: Suomen Italiaanot ja Cirencot ry

Italianvinttikoira on lähtöisin muinaisesta Egyptistä, mutta ajan myötä rotua on erityisesti kasvatettu ja kehitetty Italian aatelistossa, joten Italiaa pidetään rodun kotimaana. Rotumääritelmän käyttötarkoituksena italianvinttikoiralla on kilpajuoksija vaikkakin käytännössä se on seurakoira.

Luonteeltaan italianvinttikoira on eloisa, läheisyydenhaluinen ja leikkisä. Useimmiten italianvinttikoira on avoin ja ystävällinen vieraita kohtaan, mutta rodussa on myös pidättyväisiä yksilöitä. Miellyttämisenhalua ei yleisesti ole, mutta sopivalla palkkauksella italianvinttikoiran saa oppimaan ja tekemään vaikka mitä. Useimmilla yksilöillä on saalis- ja riistaviettiä, joten vapaana pitoa kannattaa harkita aitaamattomilla alueilla.

Rotu on suhteellisen terve, mutta siinä esiintyy silmäsairauksia (yleisin lasiaisen rappeutuma), sydänsairauksia, polvilumpion siljoiltaanmenoa, kaljuuntumista (CDA, sinisen koiran syndrooma), epilepsiaa, allergioita (yleisin iho- ja suolisto-oireet), hammassairauksia (yleisin hammaskivi ja parodontiitti) sekä urosten kivesvikoja. Lisäksi italianvinttikoiran ohuet raajat ovat alttiita murtumille. Jalostuskoirien osalta voimassa oleva PEVISA-ohjelma edellyttää viralliset polvi- ja silmätutkimukset. Italianvinttikoirille on saatavilla myös DNA-testejä: kotimainen MyDogDNA ja amerikkalainen UCDAVIS.

Italianvinttikoira on ulkomuodoltaan hienostunut, siro ja tyylikäs koira, joka liikkuu rodulle tyypillisin kevein askelin. Säkäkorkeus on 32-38 cm ja paino n. 5 kg. Rakenteeltaan italinvinttikoira on hoikka ja mittasuhteiltaan neliömäinen, eli rungon pituus on sama tai hieman pienempi kuin säkäkorkeus. Karva on erittäin sileää ja karvanlähtö vähäistä. Ohutturkkinen ja alusvillaton italianvinttikoira on kylmänarka, joten pukeminen tulee ottaa huomioon ulkoiltaessa kylmällä säällä. Italianvinttikoirat ovat "yksivärisiä" monien värisävyjen väliltä ja valkoiset merkit sallitaan vain rinnassa ja käpälissä. Korvat ovat taittuneet pehmeästi ruusukorviksi ja häntä kiinnittyy matalalle.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita